Wyposażenie gastronomi – sprzęt, jaki pozwala przygotowywać smaczne pożywienie
Opis
Chyba każdy z nas przywodzi sobie czasy, kiedy to naczynia gastronomiczne były zamocowane do stołu a sztućce przykute łańcuchem.
Tamten okres już się skończył, a bieżące czasy stawiają miarodajne wymogi dyscyplinie gastronomicznej, po to by kontrahent mógł zjeść wyborne oraz w przyjemnej atmosferze.
Ważnym aspektem tego wszystkiego jest czas oczekiwania na zamówione przez siebie specjały. Żeby wszystko to było dopuszczalne, restauracje, bary itp. powinny być wyposażone w urządzenia. Jakikolwiek właściciel pragnie, aby urządzenia spełniały swą rolę jak najdłużej, sprzęt ma obowiązek służyć latami.
Wobec tego powinno się zwrócić do zaufanych oraz kultowych korporacji jakkolwiek co się również przedkłada na ogromne koszta. Urządzenia oraz wyposażenia dzielimy ze względu na miejsce, w którym mają zostać zastosowane. Do podstawowych oraz niezbędnych urządzeń jesteśmy w stanie zaliczyć piece, piekarniki, urządzenia chłodzące, garnki, zmywarki itd. Przychodząc do tak wspaniale wyposażonej restauracji, zrozumiemy ze restaurator przywiązał znaczącą wagę do zadbania o wizerunek swojej firmy, lecz także o kontrahentów, aby zostali prędko obsłużeni – skutkiem tego sprawdź rożen gazowy. Utrzymanie czystości w zakładzie gastronomicznym jest nadzwyczaj uciążliwe z uwagi na różnorodność występujących zabrudzeń. Sanepid nakłada wysokie wymogi i pieczołowicie tego dopilnowuje. Sanepid jednoczy nam się z czymś złym, z postaciami nakładającymi wysokie kary za niedostosowanie się do przepisów, regulaminu. Niemniej pełnią rolę doradców, starających się pomóc zorganizować pracę w sposób bezpieczny i nie zagrażający zdrowiu kontrahentów. W głównej mierze, zdrowe oraz smaczne posiłki przygotowane w kuchni zakładu zależy od jej czystości, i sposobu jej przechowywania. Co możemy oznajmić o czystości naczyń? Niesłychanie ważnym urządzeniem pomagającym utrzymać czystość jest zmywarka.
Mycie odbywa się w komorze mycia z użyciem płynu. Według przeprowadzonych badań, naczynia umyte w zmywarce z trafną chemią demonstrują 0 bakterii/cm3 (norma dopuszcza 100 bakterii/cm3), przy czym naczynia myte ręcznie niestety nie obejmują takich wyników. Nie zapominajmy również o środkach czystości, myjąco-antybakteryjnych, o myciu podłóg i ścian, bowiem to one są najogromniejszym magnesem na bakterie.