Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jak magazynować oraz serwować wino?

  • Share post

Opis

Nie wszystkie wina są przygotowywane do długotrwałego magazynowania. W znacznej większości wypadków zaleca się, aby spożyć wino tego samego roku. Na ogół, czerwone wino konserwuje się lepiej niż białe. Przebieg starzenia się wina przebiegać może w winiarniach. Wina wyrafinowane są z reguły przechowywane w dębowych beczkach. Drewno tych beczek zazwyczaj dodaje im nadzwyczajny aromat. Nie wszystkie wina nadają się do tego, jedynie około 1 procenta. W tym celu potrzebna jest stała temperatura w granicach od 7 do 21 stopni Celsjusza. Najbardziej świetną temperaturą jest 14 stopni Celsjusza. W domach wina muszą być magazynowane w szafach czy też piwnicach adekwatnie do tego celu przygotowanych, jakie powinny spełnić pokrewne wymogi do tych, spotykanych w winiarniach (ciemno, miejsce chłodne i stabilne, względnie wysoka wilgotność, brak drżeń) – radzi sklep z winami.

W tych pomieszczeniach gromadzi się butelki w pozycji pochylonej lub ewentualnie leżącej. Z wyjątkiem ponadprzeciętnych zbiorów, nie jest potrzebne więcej aniżeli cztery lata do otrzymania wina znakomitej jakości. Zwykle białe wino pije się chłodne, to znaczy, że ma temperaturę pomiędzy 8 a 10 stopni Celsjusza.

Wino czerwone, natomiast, pije się w temperaturze pokojowej; dlatego odkorkowuje się je około pół godziny przed spożyciem. Faworyzuje się spożywanie czerwonego wina o temperaturze między 18 a 22 stopniami Celsjusza. Niektórzy twierdzą, że bardziej właściwe są niższe temperatury, w granicach 15 oraz 16 stopni Celsjusza; a nawet między 13 a 14 stopniami dla wina różowego. Jeżeli chodzi o białe wino, chociaż doradza się, by pić je chłodne, istnieją wyjątki, kiedy pije się w klimacie zimnym. Z innej kwestii, wina musujące, takie jak szampan, można podawać w pojemnikach z lodem oraz zaleca się unikać porywczych zmian temperatury, takich, jakie się tworzą w zamrażalniku. Jeśli chodzi o szampana, choć jest niezwykle atrakcyjne oraz humorystyczne otwierać butelkę tak że wyskoczy korek oraz jego zawartość, etykieta mówi, że ma być inicjowany rozważnie. Istnieją karafki, w które przelewa się wino, aby się strącił kożuch.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Jak magazynować oraz serwować wino?”